Téli bőrápolás

Bőrünket a téli hideg, az eső és a szél jócskán megviseli. A bőrápolás során elkövetett hibák, hiányosságok ebben az évszakban sokkal nehezebben kezelhetőek, mint nyáron.
A hideg, a nagy hőmérsékleti különbségek, a fűtött szoba nedvszívó levegője komoly megterhelés a bőr és a haj számára. Különösen az allergiára hajlamos, száraz, érzékeny bőrű egyének számíthatnak arra, hogy ilyenkor a bőrük sprőddé, viszketőssé, nehezen kezelhetővé válik.

A télen hibás bőrápolásból adódó károsodások kezelése nem megy olyan könnyen, mint nyáron: a napi tisztálkodással, a sminklemosóval, a forró vizes tusolással, a hosszabb időtartamú kádfürdővel, vagy a gyakori kézmosással is károsítani lehet a bőrt.

Télen másként kell ápolni a bőrünket, mint nyáron. Ehhez általában nem feltétlenül kell új kozmetikai termékcsaládra átállni. Gyakran már az is elég, ha az éjszakai zsírosabb krémet használjuk nappalra, vagy a termékcsaládból egy táplálóbb krémre térünk át. A kisbabák és a gyerekek bőrét is megfelelő zsíros krémmel kell védeni, ha a szabadba visszük őket, az ő bőrük ugyanis sokkal érzékenyebben reagál a hidegre, mint a felnőtteké. Gyorsabban megrepedezik, korpázik és kivörösödik. Különösen az orcák, az orr és a homlok érzékeny területeit kell bekenni zsíros krémmel; s hógolyózás előtt a kezekről se feledkezzünk meg!

Az ajkak bőre nagyon vékony, alig termelődik zsír, nagyon érzékenyen reagál mindenre. Télen mindenképpen zsíros rúzsokat érdemes használni, annak ellenére, hogy ezek kevésbé tartósak. Akik nem használnak rúzst, azok is kenjék be a szájukat zsíros krémmel, mielőtt hosszabb időre a szabadba mennek. Síeléskor nem szabad megfeledkezni a fényvédelemről sem. Ha valakinek száraz az ajkán a bőr, ne nyalogassa, mert még cserepesebbé válik. Jobban teszi, ha naponta legalább egyszer mézzel keni be a száját, s 5 perc hatóidő elteltével letörli. Ha így ápolja az ajkát, ridegebb téli napokon is jobb lesz a kedve.