Nyári bőrápolás

Az erős napsütés, a nagy hőmérséklet a nyári hónapokban olyan kozmetikai hibák megjelenéséhez vezet, amelyekkel a tavaszi hónapokban nem, vagy alig találkozunk. Az ibolyántúli sugarak gyorsítják a szőrnövekedést, a pigmentációt.
Ezen problémák csökkentése érdekében fontos, hogy betartsuk a helyes napozás szabályait (mértékletesség, fokozatosság), és megfelelő napozószert válasszunk.

Az UV sugarak hatására fokozódik a szervezet vízleadó képessége, így napozáskor a víz párolgásának fokozására is gondolnunk kell. A bőrgyulladás, a bőr tartós vagy átmeneti vízhiányának megszüntetésére használjunk napozószereket. Szoláriumozáskor se feledkezzünk meg a bőrtípusnak megfelelő szolárium-kozmetikumokról.

A túlzásba vitt napozás következtében a bőr gyulladttá, fájdalmassá válik. A gyulladást gyakran hámlás követi. A mértéktelenség miatti kellemetlenségek kamilla, azulén, A -és F-vitamin, B5-provitamin, aloe vera tartalmú készítményekkel enyhíthetők.

A haj -és szőrszálak is gyorsabban nőnek az ibolyántúli sugarak hatására. Ilyenkor nyáron sokan veszik igénybe a gyantázást. Arra azonban ügyelni kell, hogy gyantázás után aznap ne napozzunk, ne menjünk strandra, mert a mikrosebek a vízben fertőződhetnek, és a napfényben foltokkal gyógyulhatnak.

Eddig csak a napfény kellemetlen hatásairól esett szó, de nem szabad megfeledkeznünk a zsíros bőrtípusokra tett jótékony hatásáról. Csökken a faggyúmirigyek tevékenysége, a pattanásokat kísérő gyulladásra való hajlam. Arra ügyeljünk, hogy csak tökéletesen kitisztított bőrt napoztassunk. Ha ezt elmulasztjuk, a komedók szinte beleégnek a szőrtüszőbe, eltávolításuk nehezebbé válik, fokozódik a bőrgyulladás veszélye. Frissen tisztított bőrrel várjunk 2-3 napot, mielőtt napoznánk.