A pubertásról

A serdülőkor, a pubertás az emberi élet 12-14. évében következik be. A szervezet működésében minőségi változások jönnek létre, amelyek a hormonális viszonyok jelentős változásaival hozhatók összefüggésbe. Az élet progresszív szakaszának első éveiben nagy mennyiségű fehérje épül be a szervezetbe. A jelentős mennyiségű változások a nemi mirigyek tevékenységét is beindítják. Hormonjainak megjelenése felborítja a szervezet addigi hormonegyensúlyát, ami minőségi változást eredményez. E változások a test arányaiban, az egyén lelki életében és bőrén is tükröződhetnek.

Ebben az életkorban a következő kozmetikai hibák jelennek meg:

Faggyúmirigy rendellenes működése
A pubertásban a hím jellegű hormonok átmenetileg dominálnak, amelynek következtében fokozódik a faggyútermelés, olajos szeborrea alakul ki. Gyakorta kíséri e bőrtípust fiatalkori aknéképződés is. A késői pubertásban az olajos szeborrea korpás szeborreává alakulhat. S ez a hajas fejbőrön is megjelenik.

Verejték fokozott működése
A vegetatív idegrendszer labilitását a verejtékmirigyek fokozott tevékenysége is tükrözi. Különösen fokozódik e mirigyek tevékenysége a hónaljban, a tenyéren és a talpon. Ha a verejték párolgása gátolt a hónaljban, ill. a talpon, a fokozott verejték-kiválasztást gyakran kellemetlen izzadságszag kíséri.

Keringési zavarok
Ebben a korban az ösztrogén hormonok nem kellő mennyisége a szervezetben a végtagokon szederjességet okoz. Különösen hűvösebb időben súlyosbodik ez az elváltozás.

Szőrnövési rendellenességek
A hím jellegű hormonok átmeneti túlsúlyba kerülése a szervezetben a lanugószálak megerősödését, színének, hosszának megváltozását okozhatja. Pubertáskorban ez az elváltozás különösen a végtagokon lehet szembetűnő olyan mértékben is, hogy komoly gátlásokat, kisebbségi érzést okozhat.

Festék-rendellenességek
A fiatalkori szeplők megjelenése ebben az életszakaszban a szőrnövekedési rendellenességekhez hasonló okokra vezethető vissza.

Pubertáskori szaruképzési rendellenességek: érdes bőr.

Vírus okozta szövetszaporulatok
A fiatal, még fejlődésben lévő szervezet a pubertásban fogékonnyá válik a vírusfertőzésekkel szemben, fiatalkori szemölcs jelenhet meg, különösen a végtagokon.